1. Podatki o upravljalcu spletnega mesta

Spletno mesto upravlja: OSNOVNA ŠOLA DOB, Šolska ulica 7, 1233 Dob, ki uporablja odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona).

2. Splošne informacije o dostopnosti spletnega mesta

Dostopnost spletnega mesta je pomembna za dobro uporabniško izkušnjo in delovanje spletnih strani. Z njeno pomočjo je mogoče prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona. Ob obisku spletnega mesta je možno lažje in hitreje brskati po spletnih straneh spletnega mesta. Preko spletnega mesta je dostopno veliko število dokumentov, za katere se trudimo, da bi bili dostopni obliki.

Z razvojem tehnologije postaja spletna dostopnost vse pomembnejša. Spletna dostopnost nam omogoča, da spletna mesta postanejo uporabna in sprejemljiva za ljudi z omejitvami.  S pravilno zasnovo lahko po spletnih straneh enostavno brska vsak, ne glede na svoje fizične sposobnosti.  Omogočanje čim lažjega dostopa do spletnih strani je osnovnega pomena za to, da se zagotovijo enake možnosti vsem uporabnikom.

Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij (v nadaljevanju ZDSMA) se ne nanaša na spletišča in mobilne aplikacije vrtcev, osnovnih ter srednjih šol;  izjema je le vsebina spletišč in mobilnih aplikacij, ki se nanaša na osnovne informacije o zavodu, informacije o vpisnem postopku in druge upravne informacije, kot so na primer šolski koledar in urniki.

3. Skrb za dostopnost spletnega mesta

Da bi zagotovili pozitivno uporabniško izkušnjo spletnega mesta OŠ Dob in PŠ Krtina za vse spletne uporabnike, pri prenavljanju spletnega mesta sledimo smernicam SIST EN 301 549 V3.2.2. Zaradi narave delovanja osnovne šole na spletnem mestu se vsebina redno posodablja in spreminja.  Prizadevamo si tudi, da bi bile spletne vsebine dostopne osebam z omejitvami, a z dobro uporabniško izkušnjo (slepi in slabovidni, gluhi,  ljudje z disleksijo in uporabniki z motnjami razumevanja); (v nadaljevanju: ranljive skupine).

4. Stanje dostopnosti

Dostopnost spletišča OŠ Dob in PŠ Krtina nenehno spremljamo in posodabljamo,  vključno s posameznimi elementi dostopnosti, čeprav nekatere objavljene vsebine ne izpolnjujejo vseh zahtev glede dostopnosti, kot jih določa Zakon o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij. Spletno mesto OŠ Dob in PŠ Krtina je delno skladno z Zakonom o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij zaradi spodaj navedenih izjem:

 • skenirani dokumenti v obliki zapisa PDF,
 • vabila na prireditve, izdelki učencev, ki so grafično zahtevni,
 • programsko ustvarjeni dokumenti (npr. letna poročila),
 • različne zapletene tabele s podatki,
 • videoposnetki, ki nimajo na voljo podnapisov,
 • vsebine v obliki, ki zahteva prenos in uporabo namenske programske opreme.

5. Posebne funkcije dostopnosti

Spletno mesto ima zagotovljene prilagoditve in omogoča:

 • odzivno oblikovanje (prilagajanje postavitve vsebine ločljivosti zaslona),
 • poenostavitev strukture,
 • krepko pisavo,
 • uporabo funkcij brskalnika za povečavo,
 • ustrezne barvne kontraste (med besedilom in ozadjem),
 • predvidljivo delovanje spletišča,
 • opremljanje slik z nadomestnim besedilom,
 • možna uporaba različnih ravni naslovov.

6. Priprava izjave o dostopnosti

Ta izjava je bila pripravljena 12. aprila 2023. Nazadnje je bila pregledana 14. aprila 2023. Pripravljena je na podlagi samoocene.

7. Izvršilni organ

Če opazite odstopanja od določil Zakona o dostopnosti spletišč in mobilnih aplikacij, lahko ugotovitve prijavite inšpektorjem za informacijsko družbo po navadni ali elektronski pošti na naslov:

REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA DIGITALNO PREOBRAZBO
Inšpektorat  Republike Slovenije za informacijsko družbo
Davčna ulica 1
1000 Ljubljana
Telefon: 01 478 83 84
Elektronska pošta: gp.irsid@gov.si

8. Vaše mnenje je dragoceno

Vsebine spletnih strani redno spremljamo in si prizadevamo za njihovo skladnost. Za vse starejše dokumente, ki morda še niso dosegljivi v dostopni obliki,  pa smo pripravili možnost, da različico naročite v dostopni obliki. Če je bila vaša uporabniška izkušnja s spletnim mestom OŠ Dob in PŠ Krtina dobra ali ste imeli težave s katerim koli delom spletnega mesta, nam pišite na elektronski naslov pooblaščenca za urejanje spletnega mesta (tajnistvo(at)os-dob.si).