Zakorakali smo v mesec april, ki ni poseben le zaradi svoje vremenske muhavosti. 

Zlasti se ga veselimo vsi knjigoljubi, saj v tem mesecu praznujemo knjigo kar dvakrat. Svetovni dan mladinske književnosti praznujemo 2. aprila, na rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena. Temu pa sledi še svetovni dan knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila.

Svetovni dan knjige že od leta 1995 organizira Unesco, da bi spodbujal branje, založniško dejavnost in ozaveščenost o avtorskih pravicah. Datum 23. april je povezan s pomembnima imenoma svetovne književnosti, Miguelom de Cervantesom in Williamom Shakespearom, ki sta na ta dan umrla.

23. april je obletnica smrti velikega katalonskega pisatelja Miguela de Cervantesa, avtorja prvega sodobnega romana, Don Kihot. Pobuda za svetovni dan knjige je prišla prav iz Katalonije, kjer je založniška hiša Cervantes že leta 1922 želela na dan pisateljevega rojstva, 7. oktobra, proslaviti knjige in književnost. Leta 1930 so dogodek prestavili na 23. april, ki sovpada s popularnim praznovanjem svetega Jurija in ga v Kataloniji imenujejo tudi »dan knjig in vrtnic«. Pomladni dan pa je sploh prijetnejši za sprehajanje in brskanje med knjigami na prostem kot pa jesenski.

Unesco vsako leto določi tudi mesto, ki bo od 23. aprila svetovna prestolnica knjige. To mesto vse leto promovira branje, organizira literarne dogodke in prireja dejavnosti za spodbujanje branja. Letos bo na svetovni dan knjige naziv svetovne prestolnice knjige od Guadalajare v Mehiki prevzela Akra, prestolnica Gane. Tudi Ljubljana je že bila ponosna nosilka tega naziva, in sicer leta 2010.

V Sloveniji svetovni dan knjige praznujemo pod geslom »podarimo knjigo«, na ta dan pa se vse bolj uveljavlja podarjanje knjig. Na naši šoli bomo letos podarjali svoje knjige 24. aprila. Poleg tega se 23. aprila odvije Noč knjige (tudi mi se pridružujemo temu dogodku), ko potekajo številni kulturni dogodki, ki spodbujajo branje in kupovanje knjig. Slovenija je tudi ena redkih evropskih držav, ki praznik knjige podaljša kar na cel teden.

V Kataloniji dan knjige obeležujejo hkrati z jurjevanjem, ki so ga že tradicionalno praznovali tako, da so si podarjali knjige in vrtnice. Pravijo: »Vrtnica je za ljubezen, knjiga pa za vedno!« To tradicijo nadaljujejo še danes z namenom spodbujanja bralne kulture in spodbujanja spoštovanja avtorskih del.

V Veliki Britaniji in na Irskem pa ima svetovni dan knjige bolj dobrodelno noto. Vsako leto je prvi četrtek v marcu posvečen dnevu knjige. Takrat se odvije velik dobrodelni dogodek, prav tako pa na ta dan založniki izdajo posebne izdaje knjig, ki se jih navdušeni bralci in zbiratelji še posebej veselijo. Letos je namen dobrodelnega dogodka omogočiti dostop do knjig čim večjemu številu otrok, saj v Angliji kar pol milijona otrok nima doma niti ene knjige. Noč knjige praznujejo 23. aprila, tako kot mi.

Posebno pa je tudi praznovanje v mestu Kensington v ZDA, kjer v znamenju svetovnega dneva knjige na nedeljo, ki je najbliže 23. aprilu, priredijo velik ulični festival.

Kako pa boste svetovni dan knjige praznovali vi? 

Predlagamo, da z dobro knjigo!

 

Oznake: