V mesecu maju bomo sodelovali v projektu SIMBIOZA GIBA. Zaradi epidemioloških ukrepov in omejitev bo potekala na daljavo, in sicer so za vsak teden pripravili GIBALNI IZZIV.

V prvem tednu naše akcije vas tako izzivamo, da napravite 10 000 korakov. Dokaz opravljenega izziva (fotografijo števca korakov oziroma kakšen drug foto dokaz) lahko pošljete na petra.murn@os-dob.si ali pa oddate v spletni učilnici svojega razreda (predmet PROJEKT SIMBIOZA ŠOLE).

Povabite na sprehod vaše starše ali stare starše in skupaj naredite opraviti izziv. V primeru, da stari starši ne živijo blizu, pa seveda lahko oni sami opravijo izziv.

Na spodnjih fotografijah si lahko preberete še več o natečaju, navdihu za gibanje ter mitih in resnicah o gibanju.

24. april – SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Ali veste, da v Sloveniji zavržemo približno 140 000 ton odpadne hrane na leto, kar je povprečno 68 kg  na prebivalca?

Med to hrano je še veliko užitnega in uporabnega. Z odgovornejšim ravnanjem bi lahko zmanjšali količino zavržene hrane. Zato je program Ekošola s podporo Lidla Slovenije pred šestimi leti začel izvajati projekt Hrana ni za tjavendan. Njegov namen je otroke, mladostnike, starše in učitelje ozavestiti o količini zavržene hrane.

Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato moramo iskati rešitve, da bo odpadkov čim manj – tudi na področju prehrane.

Na PŠ Krtina sodelujemo v okviru Ekošole pri projektu Hrana ni za tjavendan, Reciklirana kuharija, letos pa bomo prvič obeležili prvi Slovenski dan brez zavržene hrane. Učence želimo seznaniti s problematiko zavržene hrane in s tem bi opozorili tudi širšo javnost. Veliko smo se pogovarjali in pridobivali informacije o tej temi. Učenci so sodelovali v literarnem natečaju in pisali zgodbice o reciklirani kuhariji, tudi s pomočjo staršev. V lanskem šolskem letu je bil recept deklice iz 1. razreda tudi nagrajen – Zojin baby kozarček. Učenci so vodili dnevnik o zavrženi oz. reciklirani hrani, pisali so nove recepte, risali,…Pri obrokih vedno pazimo, da zavržemo čim manj hrane.  Če nam ostane kakšno sadje, ga z veseljem uporabimo v smootijih, skuhamo čežano, ali spečemo pecivo. Po šoli omamno diši in učenci komaj čakajo, da se posladkajo. (no, vsaj pred pandemijo je bilo tako)

Ni nujno, da so ostanki hrane odpadek. Iz nje lahko nastanejo pravi inovativni recepti. Uporabite domišljijo. Verjamemo, da lahko z majhnimi dejanji dosežemo velike spremembe.

 Naš skupni cilj je, da širšo javnost opozorimo na problematiko zavržene hrane.

Vabimo vas k sodelovanju Slovenskega dne brez zavržene hrane, ki bo v soboto, 24. 4. 2021.

Lahko si ogledate :

24.4.2021, OB 12.00: SLOVENIJA KUHA BREZ ZAVRŽENE HRANE;

Osrednji live dogodek s Tanjo Kocman in njeno mamo, ki bo na FB strani Lidla Slovenije

Trajanje: 9.00 – 12.00 z vmesnimi pavzami

Tanja in mama Duška bosta skuhali 3 jedi, sestavine boste predlagali na socialnih omrežjih.

V času dogodka bodo predvajali različne prispevke v katerih bodo sodelovali: Tina Cipot (LIDL Slovenija), Gregor Cerar (Ekošola), Sabina Čarman (blogerka Mami na vrtu), Zdene Podlesnik (Lions), Ekologi brez meja … 

 Več informacij o Dnevu brez zavržene hrane najdete na: www.danbrezzavrzenehrane.si

Oglejte si galerijo fotografij naših izdelkov. Kliknite na fotografijo in se bo povečala.

SVETOVNI DAN ZEMLJE

22. aprila praznuje naš planet. Namen tega dne je javnost opozoriti na ranljivost Zemlje in spodbuditi družbo k varovanju okolja.

V okviru projekta Simbioza šola lahko doma izvedete medgeneracijsko čistilno akcijo. Več navodil izveste v spletni učilnici vašega razreda. Upamo, da vas bo čimveč izvedlo to dejavnost in da bomo poskrbeli, da bo naša Zemlja bolj čista.

Učenci in učenke matične in  podružnične šole smo pripravili branje najnovejše slikanice Tatjane Kokalj, Ulična svetilka, kjer se dotakne problema svetlobnega onesnaževanja. 

Vabljeni k ogledu. 

Prvi pomladni mesec nas že razvaja s toplimi sončnimi žarki, ptičjim petjem in ozelenelimi drevesi. Naši pogledi so vedno pogosteje zazirajo v prebujajočo naravo in v naših mislih nastajajo nove ideje za popestritev šolskih dni.

Sodelovanje glasbenega gledališča in otroškega pevskega zbora je ustvarilo gledališko predstavo

MOJCA POKRAJCULJA.

Od petka, 2. 4. 2021, si boste lahko ogledali pomladno prireditev OČARLJIVA POMLAD. Za vse starše in druge obiskovalce naše spletne strani, so jo pripravili vsi učenci naše šole. Vabljeni k ogledu.

Pomladna prireditev OČARLJIVA POMLAD

SKUPAJ SE VESELIMO PRIJETNIH POMLADNIH DNI IN IŠČIMO OČARLJIVOSTI POMLADI.

BRALNI IZZIV PŠ KRTINA (februar 2021-februar 2022)

Lanskoletni bralni izziv so uspešno opravili Philip Stamenković, Zoja Cerar Kambič, Miha Grat in Eva Vrabec. Čestitke in velika pohvala vsem zavzetim bralcem.

Za vas imamo pripravljen že nov bralni izziv, ki si ga lahko pogledate in natisnete. Lepo vabljeni k sodelovanju v čimvečjem številu.


BRALNI IZZIV KNJIŽNICE DOMŽALE_preberi več


 

ŠOLSKO LETO 2020/2021

Dostopnost