DOGODKI KRTKOV V ŠOLSKEM LETU 2020-2021

EKO DAN V 1. RAZREDU

Na Svetovni dan Zemlje smo v prvem razredu izvedli čistilno akcijo in pobirali smeti okoli šole. V podaljšanem bivanju pa smo se pogovarjali o ločevanju odpadkov in lepili predmete iz revij v različne smetnjake narisane na liste papirje.

SPET V ŠOLI

Četrtošolci smo se zelo razveselili, ker smo se zopet družili v šoli. Prvi dan običajnega pouka smo izkoristili za skupinsko delo. Tekmovali smo v sestavljanju likov, postavljanju stolpa iz špagetov in vsak si je izdelal svoj lesen voziček, ki ga lahko poganja moč zraka. Zelo smo se zabavali in lepo vstopili v nove učne dni.

POMLADNO DOGAJANJE V OPB 1. K

V podaljšanem bivanju v 1. razredu smo bili marca ustvarjalni. Ob gregorjevem smo naredili drevesa z gnezdi in ptički. Pred veliko nočjo pa smo naredili kokošje družine. Toplo sonce nam je omogočilo, da smo ustvarjali že zunaj, ob čemer še posebej uživamo.

Zadnji marčevski dan nam je učiteljica Petra pripravila lov na jajčka. Vsak otrok je moral najti jajček s svojim imenom. V njem se je skrivalo sladko presenečenje.

TEHNIŠKI DAN V 3. k – DARILO ZA MATERINSKI DAN

Z učenci smo imeli tehniški dan, kjer smo izdelovali darilca za naše mamice. Šivali smo, strigli, zlagali, lepili. Malo pa smo povadili tudi samostojno pisanje, saj je vsak za svojo mamico napisal sporočilo. Otroci so v izdelovanje vložili vso svojo ljubezen, delali so zagnano, natančno, zavzeto! Cele 4 ure brez odmorov 😉 Tako se pripravlja presenečenje samo za najboljše mamice.

ZAKLJUČEK KULTURNEGA MESECA

Učenci so nestrpno čakali razglasitev rezultatov šolskega tekmovanja iz lepopisa, ki smo ga izvedli v mesecu januarju, kot del kulturnega meseca. Ob tem je nastal kratek filmček z naslovom Povodni mož, s katerim smo zaključili kulturni mesec na naši šoli.

Filmček Povodni mož

TEHNIŠKI DAN V 5. k – SLAMNIKARSTVO

V torek, 16. 3. 2021, smo imeli učenci 5.  razredov tehniški dan-slamnikarstvo. Potekalo je prek ZOOM-a. Pred srečanjem smo si učenci ogledali filmček o pletenju kit iz slame. Poslušali smo dve zgodbi, ki sta bili povezani s slamnikarstvom.

Po končani zgodbi, smo se iz učilnice vklopili na ZOOM srečanje. Tako smo bili lahko tudi v teh časih vsi skupaj v muzeju slamnikarstva v Domžalah. Pokazali so nam, kako se slamnik naredi. Od sejanja žita do okraševanja slamnika. Sedaj vemo, koliko dela je potrebno in lahko razumemo, zakaj so bili nekateri slamniki veliko vredni, če so bili delani ročno.

Po malici smo si preko ZOOM-a ogledali še Menačenkovo domačijo. Pokazali so nam tudi razstavljene umetnine v delu hiše, ki je bil prej hlev.

Sledilo je samostojno delo. Ustvarjali smo slamnike. Seveda ne prave. Naredili smo jih iz kartona, zamaškov, različnih vrvic in okrasnih trakov. Nanje smo nalepili še magnetke, tako da jih imamo za darilo za materinski dan.             

Živa Oražem

VEDOŽELJNI: PREDSTAVITEV GODBE DOMŽALE

V četrtek, 18. 2. 2021, smo bili vedoželjni priča predavanju, kjer smo imeli na pecljih ušesa in oči. Matej Primožič nam je predstavil godbeništvo, bolj natančno Godbo Domžale. Predstavitev je bila zelo dinamična, saj smo večino časa opazovali in poslušali godbene zvoke v različnih stilih, izvedbah in to preko kakovostnih video posnetkov. Matej je domžalski godbenik že več kot 30 let, zato godbeništvo na splošno, še posebej pa našo godbo zelo dobro pozna. Predstavil nam je številne goste, s katerimi so do zdaj sodelovali (Lea Sirk, Tilen Artač, Eva Černe, Vlado Kreslin …), še posebej pa smo spoznali raznolike načina godbenega nastopanja. Godba Domžale poleg zanimivih vsebin, druženja in glasbenega ustvarjanja ponuja tudi učenje godbenih inštrumentov, zato nas je med poslušalci kar nekaj, ki nas je zasrbelo med prsti, da bi tudi sami postali godbenice in godbeniki. Kogar karkoli zanima o današnji temi vabljeni godbeno spletno stran ali njihov YT kanal. Bravo Matej in Godba Domžale.

Zapisala Martina Lipar

KULTURNO IN PUSTNO DOGAJANJE NA ŠOLI

Prvošolci so bili zelo veseli vrnitve v šolo, kjer so lahko veselo ustvarjali. Ob kulturnem dnevu so si ogledali filmček, ki so ga ustvarile krtinske učiteljice o Dr. Francetu Prešernu. Z ogljem so upodobili pesnika in se posladkali s Prešernovimi kroglicami. Prav zabavali so se ob ustvarjanju pustnih izdelkov. Na pustni torek so prišli našemljeni, peli pustne pesmice in se mastili s krofi. Sprehodili so se tudi po Krtini, se ustavili ob učenčevih hišah ter zapeli eno pustno. Za nagrado pa so dobili majhen posladek. V podaljšanem bivanju so imeli prireditev Pokaži kaj znaš in so se predstavili s svojimi plesnimi točkami.

Učenci v podaljšanem bivanju so delali pisane verige in klovne in okrasili glavni vhod in hodnike.

Tretješolci so pri likovni umetnosti izdelali prav posebne kurente iz časopisa in barvnih trakov.

Šola izgleda spet veselo, ker smo jo okrasili z našimi izdelki.

KULTURNI UTRINKI NAŠE ŠOLE

ZGODBA O FRANCETU PREŠERNU
Tokrat smo se učiteljice podale na pot ustvarjanja in za vas pripravile program ob slovenskem kulturnem prazniku. Vabljeni k ogledu.

Povezava do ogleda: Zgodba o Francetu Prešernu

KRTINSKI KULTURNI UTRINKI

so nastali na pobudo gospe Danni Stražar, ki že dolga leta živi in dela na Švedskem, kjer poleg prevajalskega dela poučuje tudi kitaro in slovenski jezik. V preteklem letu je gostovala na naši šoli in predstavila svoje delo, kulturo in življenje na Švedskem. Tokrat pa nas je povabila, da s svojimi prispevki sodelujemo na prireditvi ob slovenskem kulturnem prazniku. Krtinski učenci in učiteljice smo vedno veseli novih izzivov, zato smo se z veseljem odzvali in pripravili nekaj točk, ki si jih lahko ogledate na spodnji povezavi. Prireditev je potekala v soboto, 6. 2. 2021 v popoldanskem času po ZOOMu. Obiskovalcev je bilo zelo veliko, med njimi tudi veleposlanik RS V Kopenhagnu, g. Edvin Skrt ter izseljenski duhovnik, g. Zvone Podvinski, ki sta vse lepo pozdravila in se zahvalila za čudovit program. Program so pripravili učenci slovenskega jezika iz Nemčije, Danske, Švedske in Slovenije. Vsaka država pa se je oglasila tudi v živo in našo šolo je predstavil tretješolec Luka Stražar, ki je prenesel naše skupne pozdrave in predstavil točke. Lepo je bilo videti naše izseljence, ki se trudijo, da slovenska beseda in pesem tudi v tujini ne zamreta. Kultura ne pozna meja, če jo le nosimo v srcu in veseli smo, da smo s pomočjo sodobne tehnologije lahko bili del čudovite mednarodne prireditve.

 Povezava do videoposnetka: https://video.arnes.si/portal/asset.zul?id=h1KOavWGMnLYobqUcUEmgJVp

 Program prireditve: http://Prireditev-ob-kulturnem-prazniku-2021Download

USTVARJAMO V OPB-JU 3. RAZREDA

 Med podaljšanim bivanjem v tretjem razredu smo odšli v gozd. Tam smo iz slanega testa ustvarjali drevesom obrazke. Ob tem smo se zelo zabavali. Bilo je tudi veliko časa za prosto igro in raziskovanje gozda.

V GOZDU JE SUPER!

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

VEDOŽELJNI: ODPOTOVALI SMO V AFRIKObesedilo

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________

BOŠTJAN GORENC PIŽAMA NA OBISKUbesedilo

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

VEDOŽELJNI: SREČANJE Z ŽIGOM KOKALJEM

V petek, 5. februarja, je vedoželjnim četrtošolcem in petošolcem doc. dr. Žiga Kokalj, geograf in doktor znanosti predstavil svoje delo. Ob bogatem slikovnem gradivu je zvedavim učencem približal raziskovalno delo na področju vesolja z daljinskim zaznavanjem in s satelitskimi posnetki ter raziskovalno odpravo v Južno Ameriko, natančneje Mehiko.

Učenci so ga z zanimanjem poslušali, nekateri kar odprtih ust, saj so imeli pred seboj strokovnjaka, z bogatimi izkušnjami in poklicem, katerega marsikdo med nami ne pozna dobro. Novih informacij lačni učenci so imeli največ vprašanj o arheološki odpravi v Mehiko, načinom dela ter o tamkajšnjih živalih.

Odziv učencev je bil zelo dober, zato se bomo učiteljice potrudile ter v goste povabile še kakšnega zanimivega gosta. (Martina Lipar)

                                                                                              

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

DAN BREZ RAČUNALNIKA V 5.K

V petek, 22. 1. 2021, smo imeli petošolci »dan brez računalnika«. Vse, kar smo morali narediti na računalniku je bila oddaja naloge. Navodila smo pogledali že prejšnji dan tako, da nam tudi zaradi tega ni bilo treba pogledati na računalnik. Sestavljali smo zgradbe, hiše, avtomobile, restavracije…

Zelo smo se zabavali in nastali so lepi izdelki. (Živa Oražem)

                                             

SLIKOVNI PRIKAZ:

https://youtu.be/nYGyEGUEpQQ

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

PRAZNIČNO VOŠČILO UČITELJIC PODRUŽNIČNE ŠOLE KRTINA

Učiteljice smo pripravile prav posebno voščilo za učence in starše naše šole.

Praznično voščilo učiteljic PŠ Krtina

KAJ DOGAJA MED PEVCI IN IGRALCI?

Prejšnja leta smo se v mesecu decembru smo se z veseljem pripravljali na božični koncert v krtinski cerkvi ali na praznično prireditev, ki smo jo med vas ponesli v prostorih šole. Letos pa je vse nekoliko drugače? Vseeno nismo pozabili na vse, ki ste radi prišli in si obogatili decembrske dni z ogledom naših predstav. Strnili smo vrste in se odločili, da letos med vas ponesemo praznično vzdušje s filmom. Učenci smo v naših družinah prepevali, pripovedovali pravljice, se zabavali na snegu, pekli in še marsikaj. Vse to smo ob pomoči naših staršev zapisali na videoposnetek. Delčki so se med seboj prepletli, obogatili z glasbo, sliko in nastal je naš prvi film z naslovom

PRAZNIKI NAJLEPŠE DIŠIJO DOMA.

POVEZAVA DO FILMA:

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

GUGAM, SE GUGAM-tehniški dan

V četrtek in petek, tik pred jesenskimi počitnicami, smo petošolci izdelovali izdelke-gugalnice. Vso gradivo smo dobili v tehniških škatlah. Delo je bilo povezano s temo, ki je bila razložena pri predmetu naravoslovje in tehnika. Sedaj učenci vemo, kakšni so sestavni deli gugalnice ter katere vrste so. Za lažje predstavljanje sestavnih delov, smo si dve različni ogledali na naših igriščih. (Živa Oražem)

                                                                                                               

JE KAJ NOVEGA V 1.K?

Seveda. Kar dve novosti smo izdelali in jih pridno uporabljamo. Lahko pa jih izdelate tudi doma. Zabavni krog Zabavnik nam pomaga da se nasmejimo, gibamo, pojemo, žgečkamo, plešemo…in popestrimo delo. Že zjutraj pa si vsak lahko pritrdi svojo ščipalko na krog čustev.

OD ČRKE DO ČRKE

Tudi vi uživate v risanju? Kaj pa v risanju z brivsko peno? Poskusite, ne bo vam žal, pa še prostor bo lepo dišal. Prvošolci uživamo v risanju črt, vzorčkov, enostavnih slik, pa tudi številk in črk. Naše roke postajajo čedalje bolj spretne in pripravljene na pisanje v prave zvezke. Včasih pa si pomagamo tudi s pisanjem v polento, mivko ali moko. Prav zabavno je!

JEŽEK V PRAVLJICAH UČENCEV 2. Kbesedilo

Učenci drugega razreda smo na sprehodu med polji nabrali na tleh ležeče koruzne storže ter iz zrn ustvarili čudovite naravne umetnine. Vsak učenec je za svojega ježka napisal tudi pravljico ali pesmico. Nekaj likovnih umetnin si lahko ogledate spodaj. 


TEDEN OTROKA – besedilo

DEJAVNOSTI V 3.K-besedilo


SKRBIMO ZA ZDRAVJE

Prvošolci smo lepe sončne jesenske dneve pogosto izkoristili za krajši pobeg v naravo. Včasih je bil to samo sprehod ob Radomlji ali do Škocjana, nekajkrat pa nas je pot zanesla tudi malo dlje. Skrbimo za kondicijo in vzdržljivost in veseli smo, da nam lepota naše okolice to omogoča. Lepo nam je bilo!


JESENSKO USTVARJANJE V 1. K

Učenci 1.k postajajo vedno bolj spretni. Radi ustvarjajo, režejo in delajo odtise z različnimi materiali, tudi jabolka in hruške smo uporabili. Ob ustvarjanju pa se sproščamo tudi z umirjeno glasbo ali pravljicami.


DAN TRAJNOSTNE MOBILNOSTI-besedilo


KULTURNI DAN V 5. RAZREDU-besedilo


UČENCI 2.K V ARBORETUMU VOLČJI POTOK

V torek, 8. septembra 2020, so učenci 2.k razreda imeli naravoslovni dan. Obiskali so arboretum kjer so izvedeli veliko novega o drevesih in grmih ter doživeli kup zanimivih reči. Med drugim so pokusili sadeže japonskega cvetnega drena in iskali vrtnico z najlepšim vonjem.

Dostopnost