DELAVNICE ZA VEDOŽELJNE (12. 9. 2020)

Vedoželjni šestšolci in devetošolci so odkrivali zelo zanimive fizikalne in kemijske zakonitosti.
Njihove komentarje in fotografije si lahko pogledate v dokumentu.


POGLEJ VEČ
10. 4. 2020 - USTVARJALNI ŠESTOŠOLCI PRI DELU NA DALJAVO
(s klikom na spodnjo povezavo si oglejte nekaj njihovih izdelkov)

Velikonocna_dekoracija
MAKETA

PESEM
MEDNARODNI DAN MATEMATIKE, 14. 3. 2020


V šoli smo organizirali natečaj na temo Matematika je povsod okoli nas.
Učenci so se zelo potrudili in izdelali izvirne izdelke (pesmice, maketo, družabne igre).
Zmagovalci natečaja so 5. B razred z mentorico Metko Dimnik Vilar ter 6. B razred z razredničarko Karmen Uranič. Učenci zmagovalci so prejeli praktični nagradi – miselni igri.
Za sodelovanje se učencem zahvaljujemo in jim čestitamo za vse ideje.
Učiteljice matematike.
V torek, 15.10.2019, se je 31 učencev naše šole od 6. do 9. razreda udeležilo snemanja posebne VIP oddaje Male sive celice, v kateri so tekmovali slovenski športniki. Spoznali smo, da je snemanje (ki je trajalo skoraj tri ure), zelo zabavno, niti približno pa ne gre vse tako lahko kot kasneje na televiziji izgleda. Kdo je bil zmagovalec, še ne smemo izdati (smo pa navijali za zmagovalce), lahko pa si ogledate oddajo 28.12.2019 na RTV Slovenija in se sami prepričate, kako glasno smo navijali.
TEHNIŠKI MUZEJ V BISTRI (24. 9. 2019)

Obiskali smo Tehniški muzej Slovenije v Bistri.
Sedmošolci so si ogledali prometni oddelek, kjer je razstavljenih več kot 50 avtomobilov, 50 motornih koles ter 40 koles. Posebno mesto v muzeju zavzema zbirka limuzin, ki jih je uporabljal jugoslovanski predsednik Tito, protokolarnih vozil in mlajše zbirke motornih vozil domače proizvodnje.
Ogledali so si tudi razstavo na oddelku lesarstva. Obravnava tematiko predelave lesne surovine, to je hlodovine, v lesne polizdelke in končne izdelke. Prikazana je premična lesarska dediščina, to so eksponati posameznih lesnih obrti in lesnoobdelovalne industrije.
Potrudimo pa se tudi, da muzej obiščemo v času dni strojništva, ko Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, predstavlja izjemne projekte, ki so nastali kot plod dela študentov ter raziskovalcev omenjene univerze

Zapisala: Blanka Kren

dav

Devetošolci na obisku Ulice obrti v Celju
Na povabilo Območne obrtno – podjetniške zbornica Domžale, ki nam je zagotovila brezplačne vstopnice so naši devetošolci obiskali 52. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti.
Že peto leto zapored je bila postavljena Ulica obrti, kjer so bili predstavljeni poklici: oblikovalec kovin – orodjar, mizar, gastronomske in hotelske storitve, slikopleskar, elektrikar, tesar, pek, slaščičar, avtoserviser, avtokaroserist ter razstava ter demonstracije domače in umetnostne obrti. V »vajeniški pisarni« so zainteresirani lahko dobili vse informacije o izvajanju vajeništva, informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. V izdelavo izdelka so se učenci lahko tudi sami aktivno vključili.
Zapisala: Andreja Flerin Majcen
SOBOTA ZA VEDOŽELJNE ŠESTOŠOLCE IN SEDMOŠOLCE (21. 9. 2019)

Pri fizikalni delavnici smo obravnavali fizikalne poskuse in sicer kako se tali led in na katerih podlagah se prej stali. Ugotovili smo, da se na različnih površinah led različno tali.
Pri biološki delavnici smo najprej preverjali naše znanje o rastlinah.
Ugotovili smo, da vsi kar precej vemo o rastlinah saj smo skoraj vse rastline našli.
Iskali smo v okolici šole. Drugi del je bil sestavljen iz poznavanja mikroskopov . Pod mikroskopom smo vse videli povečano. Bila je zelo zabavna ter poučna izkušnja.
ZAHVALJUJEM SE ZA USPEŠNO VODENJE TER ODLIČNO ORGANIZACIJO.
Kristian Rihar Jeretina, 6. a

21. 9. 2019 smo se vedoželjni učenci iz sedmega razreda udeležili naravoslovnih delavnic. Naučili smo se veliko novega o našem telesu, merili smo si temperaturo, sladkor v krvi, krvni tlak, s povečevalnim steklom smo opazovali kožo, preizkušali smo svoja čutila in se ob tem zelo zabavali. Merili smo tudi moč svojih nog ter našo hitrost. Vadili smo tudi računanje z žepnim računalom. Najboljše pa je bilo kosilo – pica in jabolko. Sokove so nam popili šestošolci.
Vedoželjni sedmošolci.
UNLOCK LJUBLJANA (13. 12. 2018)

V četrtek, 13.12.2018, smo se učenci skupaj z našo učiteljico fizike Ksenijo Božak odpravili v Ljubljano, kjer smo se udeležili medsebojnega dvoboja v orientaciji po mestnem jedru Ljubljane. Na začetku smo se razdelili v dve skpini, prvo ekipo je sestavljalo pet, drugo pa šest učencev. Vsaka skupina je dobila svoj nahrbtnik, v njem pa knjigo z namigi, ki smo jim sledili in na koncu odkrili kaj je ključ do uspeha in zadovoljstva. To je možno odkriti le, če postaneš del tajnega društva »Ljubljena« za kar pa moraš odkleniti sedem ključavnic, ki zaklepajo knjigo. Med odklepanjem ključavnic odkrivaš naše glavno mesto, hkrati pa se družiš s prijatelji in se gibaš na svežem zraku. Skrivnost, ki smo jo odkrili ob koncu našega malega potovanja po Ljubljani je nadvse zanimiva, vendar je ne smemo izdati, zato vam prporočamo, da si privoščite malo zabave in skrivnost odkrijete tudi sami.
ZAPISALA: EVA ŽIBRIK, 9. C
DELAVNICE ZA VEDOŽELJNE (29.10.2018)

V soboto, 29. septembra, je na OŠ Dob potekal dan mobilnosti. V sklopu tega dogodka je bil organiziran tudi program za vedoželjne, ki so se ga lahko udeležili šesti in deveti razredi.
Preberi več ...