01 724 01 80
17. 4. 2019 POTEP PO KULTURNIH ZNAMENITOSTIH DOBA
Ogled smo začeli pred našo šolo. Vodili so nas učenci petega razreda in nam najprej predstavili zgodovino šole. Nato smo se sprehodili do letnega gledališča na Močilniku. Sonce nas je privabilo vse do Krumperka, kjer smo si ogledali njegove ruševine. Grad sodi med najlepše v Sloveniji. Kasneje smo se spustili po griču navzdol in v daljavi opazovali Jamarski dom, v katerem je spominska soba Simona Robiča in zbirka kapnikov. Pot nas je vodila do šolskega čebelnjaka, mimo čebelarske učne poti in do cerkve Sv. Martina. Na ti poti proti šoli smo si ogledali še nekaj starih hiš – Krivčevo, Vauptovo, Vegantovo in Španovo. Zadnja postaja ogleda sta bila novi in stari gasilski dom. Za zaključek našega potepa po Dobu smo se posladkali še z bomboni.
Pia, Lori, Inti in Ronja
27. 3. 2019 OBISK KRUMPERKA
Z vedoželjnimi učenci 4. in 5. razreda smo obiskali Pedagoško raziskovalni center za konjerejo Krumperk, kjer so nam predstavili delovanje centra in lipicance. Učenci so lahko konje krtačili, jim očistili kopita in se preizkusili v ježi.
Več fotografij bo na ogled v galeriji.
4. 3. 2019 UČENCI 4. B SO SE UČILI S KUŽKOM
V četrtek, 21. 2. 2019, so učenci 4. b odprli vrata svoje učilnice obiskovalcem, ki so si želeli ogledati, kako poteka pouk. Pri uri matematike pa se jim niso pridružili le starši, ampak tudi terapevtska psička Lola z vodnico Tamaro, ki prihajata z društva Ambasadorji nasmeha. Učenci so po skupinah utrjevali vse, kar že znajo o številih do 10000, ponovili pa so tudi, kako jim gre računanje z merskimi enotami. Kako pa jim je pri tem pomagala Lola? Psička je prav vsakega učenca za pravilen odgovor nagradila z zabavnim trikcem ali pa se je prepustila razvajanju - čohanju ali hranjenju.
»Lola, pridi še kdaj!«

Več fotografij bo objavljeno v albumu slik.
5. 3. 2019 OBISK PSIČKE TILI
Na pustni torek nas je obiskala psička Tili. Z vodnico in učiteljico Ksenjo sta nam pokazali veliko trikov (prostor, tačka, petka, osmica, svizec …). Zelo je bilo zabavno. A da smo se še kaj naučili, smo iz nabiralnika vlekli ovojnice s pojmi. Če smo pojem pravilno razložili, smo lahko božali Tili. Ta ura je bila zelo zabavna in vsi smo bili začudeni, kaj vse se je Tili naučila.
Med samo uro so nas presenetili še Ulini starši in vsakega razveselili s pravim »trojanskim krofom«! Njami, kako so bili slastni!
Hvala vsem, da smo imeli pouk malo drugače!
Zala in Amadeja

Več fotografij bo objavljeno v albumu slik.
21. 11. 2018 SLAMNIKARSTVO
V preteklem tednu smo si vsi petošolci ogledali Slamnikarski muzej in Menačn'kovo domačijo v Domžalah ter se seznanili z dediščino, ki so nam jo zapustili predniki.
Slamnikarstvo je v 18. stoletju k nam prinesel vojak, ko se je vračal domov iz Firenc. Kamniško-Bistriška ravnina je bila v preteklosti posejana z žitom, ki ga kmetje niso gojili zaradi slame za pletenje. A so ugotovili, da je slama tudi uporabna, saj so jo doma namočili, iz nje pletli kite in izdelovali slamnike. Pozneje je obrt prerasla v industrijo, domžalski slamniki pa krasili glave celo v Parizu in Ameriki.

dav

Na šoli ućenci s svojimi učiteljicami v podaljšanjem bivanju skrbijo za ohranjanje tradicije. Tokrat so se lotili starega kmečkega opravila - ličkanja koruze.
Tudi letos smo uspešno speljali poletno šolo v naravi s poudarkom na plavanju. Pohvalimo se lahko, da smo vsi uspešno splavali. Pa ne samo to, tudi veliko zlatih srebrnih in bronastih delfinčkov smo osvojili. Več slik si oglejte v albumu slik.