Skupni dogodki

Šolski pes v oddaji Infodrom12. 2. 2019

V učilnico 1. b je z mahajočim repkom pritačkala psička Tili. Tili je šolski terapevtski pes in z njeno vodnico, učiteljico Ksenijo, v letošnjem šolskem letu vsak torek obiskujeta prvošolce.
Učenci se vsako uro potrudijo, da je Tili pri nas lepo. Že ob prvem obisku smo se naučili pravil obnašanja in jih obesili na vidno mesto v razredu. Takoj, ko Tili vstopi, zalaja. Tako pozdravi učence, ki sedijo v krogu. Tili se nato sprehodi od učenca do učenca, oni pa jo lahko pobožajo. Eden od učencev ji pripravi prostor – razgrne odejo in natoči vodo v njeno posodo.
Tili ob pomoči svoje vodnice vedno pokaže kakšen trik, potem pa je čas za učenje. Učenci se učijo po programu ali spoznavajo, kako pravilno ravnati s psom. Tili jih ob tem spodbuja in motivira. V pouk se vključuje tako, da na primer »meče kocko«, ob pomoči priboljškov »napiše« črko ali številko, se giba tako, da »napiše« osmico… ali pa samo s svojo prisotnostjo pomaga, da so učenci z vsemi čutili odprti za učenje.
Po učenju v krogu učenci nadaljujejo z delom v klopi – pišejo v zvezke, rešujejo naloge v delovnem zvezku, Tili pa med tem počiva.
Ob koncu ure se učenci vrnejo v krog, kjer se poslovijo od Tili. Pobožajo jo in ji rečejo nasvidenje.
Ko je Tili v razredu, učence umirja, zabava, usmerja njihovo pozornost, mehča napetosti in jih tolaži. Ob njej so učenci pogumnejši in bolj odprti za socialne stike.
Poleg učenja pa Tili otroke tudi vzgaja. Ob njej spoznavajo in poglabljajo vrednote, kot so strpnost, empatija, spoštovanje, redoljubnost, medsebojna povezanost, skrb za osebno higieno, delovna navade, odnos do živali in še bi lahko naštevali.
Z učenci smo veseli, da se lahko učimo skupaj s Tili. Komaj čakamo, da se naučimo brati, da ji bomo lahko brali pravljice in zgodbice.

Mateja Križman Jesenovec
19. 11. 2018
V ponedeljek 19. 11. 2018 smo odigrali prijateljsko tekmo med učenci in učitelji. Bolj kot rezultat je bilo pomembno druženje in šport.
Več slik si oglejte v albumu slik

dav

25. 10. 2018
Danes so nas obiskala dekleta iz Centra za mlade Domžale in nam z delavnicami, kjer smo izdelovali strahce in pajkce, popestrila ta čudovit, sončen jesenski dan.
Več slik si oglejte v galeriji slik.
Palčkov pohod
Danes smo se z učenci in njihovimi starimi starši odpravili na Palčkov pohod. Pohod so organizirale učiteljice iz Krtine, mi pa smo se rade volje odzvali na njihovo povabilo, da pri pohodu sodelujemo tudi mi. Šli smo peš od šole do Močilnika in nato naprej po poljski poti proti Krtini. Na sredini poti smo se srečali s prijatelji iz Krtine, si izmenjali nekaj besed, skupaj zapeli pesmico ter prižgali naše lučke. Zbralo se nas je lepo število. Vzdušje je bilo super. Med potjo smo se šalili, da smo razdeljeni na tekače, to so bili otroci, pohodnike in sprehajalce, ki so hodili na koncu kolone. Med vračanjem proti šoli smo se ustavili pri igralih in fitnes napravah pod Močilnikom in še tam nekoliko potelovadili. In ostalo nam je še ravno toliko časa, da smo se dogovorili, da naslednji pohod organiziramo Dobljani.
Ana Slapar
TEDEN OTROKA
Prvi teden v oktobru smo tudi v podaljšanem bivanju preživeli nekoliko drugače. Ker smo bili večinoma brez domače naloge, smo lahko več časa namenili branju, ustvarjanju in igri. V ponedeljek smo v vseh oddelkih prebirali zgodbe o čarovnici Češminki in v naslednjih dneh smo čarovnice izdelovali, pisali uroke, risali metle in druge čarovniške pripomočke, skratka – dali domišljiji prosto pot. V tem tednu smo imeli Palačinkafest. Palačinke so vendar naša najljubša sladica. Hvala učiteljici Lidiji, da nas je pripravljena pocrkljati z njimi. Izdelovali smo tudi igrače, se srečali s psičko Tili in uživali na igrišču s svojimi prijatelji. Zares … To je bil naš teden!
Ana Slapar
29.10.2018
Tudi letos smo z vašo pomočjo uspešno izvedli projekt dan mobilnosti. V soboto smo vsi prišli v šolo peš in se udeležili različnih aktivnosti na prostem. Že drugič smo dokazali, da se da tudi brez avtomobila v okolici šole. Več slik si oglejte v albumu slik.
19.5.2018
EKSKURZIJA V LONDON V soboto, 19. maja 2018, zjutraj ob 1.30, smo se učenci naše šole in učitelji spremljevalci zbrali pred šolo, kjer nas je pričakal avtobus, s katerim smo se odpeljali na pot do Benetk. Tam smo po opravljenih formalnostih na letališču Marco Polo počakali na letalo letalske družbe Easyjet, s katerim smo poleteli do londonskega letališča Gatwick. Ker je to drugo največje letališče v Londonu ...
Cel članek
24.4.2018
DRUŽENJE S PISATELJICO Pomladni april je na Slovenskem zaznamovan s knjigo. Na naši šoli smo dneve slovenske knjige zaznamovali z menjavo knjig, v tore, 24. 4., pa smo se popoldne družili s pisateljico (in tudi našo učiteljico) Tatjano Kokalj. odkrila nam je nekaj skrivnosti sveta nastajanja in zorenja književnih iskric, ki sčasoma prerastejo v knjige. O tem smo se v šolski knjižnici pogovarjali ob njeni zadnji knjigi Packa na asfaltu. Prvo idejno iskrico za nastanek prav te knjige so ji dali njeni lanskoletni učenci, tretješolci. Delo razgalja medvrstniške odnose, družbeno izključenost, nenavadno prijateljstvo ... - Preberite!
Učenci 3. razreda imajo te dni plavalni tečaj, ki ga bomo izvedli v 4 delih. Glede na predznanje, so jih plavalni učitelji razdelili na 5 skupin. Delo poteka tako na suhem kot v bazenu z različnimi pripomočki, da bodo učenci osvojilo pravilno tehniko prsnega plavanja. Vmes pa je seveda še čas za igro v vodi in malico.
SOBOTNE DELAVNICE ZA 6. IN 9. RAZRED
V soboto, 16. 9. 2017, sva učiteljici Ksenija Božak in Sonja Najman Vedenik na šoli izvedli sobotne delavnice za vedoželjne.
Učenci šestih in tudi devetih razredov so reševali fizikalne uganke, izvajali kemijske poskuse, iskali rastline, mikroskopirali in ugibali živali. Vsi so delali zavzeto in zbrano ter se ob izvedbi zelo zabavali.
Cel članek
SOBOTNA DELAVNICA ZA 8. RAZRED
V soboto, 7. 10. 2017, smo na šoli izvedli drugo sobotno delavnico za vedoželjne za učence osmih razredov.
Učenci so napisali kratko poročilo:
V prvem delu smo raziskovali male živali mokrice. V drugem delu pa smo imeli tekmovanje za fizikalni zaklad.
Cel članek
V tednu otroka smo imeli v prvem A in B razredu prvi tehniški dan. Za motivacijo sem otrokom prebrala pravljico o kradljivi vrani, ki ji je bilo dolgčas. Da ji ne bi bilo več dolgčas, sem jih navdušila, da iz odpadnega materiala izdelamo igračko vrano, ki se žoga s svojo žogico, navezano na vrvico. Iz WC tulca smo naredili črno vranino telo tako, da so otroci s črnim kolažem oblepili tulec. Iz barvnega šeleshamra so s pomočjo šablon narisali vranin kljun, ga izstrigli in pritrdili na tulec z razcepkama. Tako je vrana lahko premikala kljun. Ker je tehniški dan, so tudi krila in noge otroci naredili s pomočjo šablone. Na koncu smo na vrvico navezali kroglico ali gumb in vrvico prilepili pod vrano. Otroci so se nato igrali tako, da je vrana lovila kroglico, ki smo jo mi zanihali v zrak. Otroci so bili nad igračko navdušeni .
Dob, 8.10.2017 Mira Matičič